maandag 9 juni 2014

Gratis stock foto’s voor je website, doen of niet doen?

Wat zijn eigenlijk stock foto’s? Stock foto’s zijn professionele foto’s die bepaalde gebeurtenissen en situaties uitbeelden. Iedereen kent de foto’s met professionele zakenmensen met hun valse glimlachen vast wel. Normaal gesproken betaal je per foto een bedrag om de foto te mogen gebruiken.


Echter kunnen stock foto’s erg handig zijn wanneer je zelf niet zo handig bent of geen leuke foto’s kunt vinden. Stock foto’s kunnen zowel betaald en soms gratis gedownload worden vanaf andere websites. Het is dan wel verstandig om zeker te weten dat je de rechten voor de foto hebt om deze te kunnen gebruiken.


Wanneer je geen rechten hebt op een foto, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Je maakt dan inbreuk op de rechten en je zit natuurlijk niet te wachten op een brief van een advocaat die een flink bedrag eist. Er zijn websites zie gratis stock foto’s aanbieden en geven hierbij ook het recht van de foto’s weg. Daarom is het altijd handig om een aantal goede gratis stock foto websites te hebben onder je favorieten in je internetbrowser.


Waarom bestaan er eigenlijk gratis stock foto’s?


Veel van de fotograven die de gratis stock foto’s weggeven hopen hierdoor een goede naam te krijgen en vooral bekender te worden bij een groter publiek. Hierdoor zullen mensen later wel voor de speciale foto’s gaan betalen.


Veel websites die gratis stock foto’s weggeven werken soms met Adsense. Op het moment dat je op een banner klikt, zal de eigenaar van de website geld krijgen voor die ene klik. Hoe meer foto’s op de website staan, hoe meer bezoekers er op zijn website komt. Hierdoor zal de eigenaar van de foto’s dan geen geld verdienen aan de stock foto’s, maar wel aan de geplaatste advertenties.


Moet ik wel gratis stock foto’s gebruiken?


Het gebruiken van stock foto’s heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen. Ga er vanuit dat jouw gekozen stock foto duizenden keren ergens anders al gebruikt is. Vooral wanneer het om de website van je bedrijf gaat is het verstandig om foto’s te gebruiken van bijvoorbeeld je kantoorpand of je eigen personeel. Je loopt het risico dat bezoekers wellicht je bedrijf niet professioneel vinden, wanneer ze allemaal stock foto’s op je website zien staan.


Gratis stock foto websites


Hieronder hebben we speciaal voor jou een aantal websites geplaatst waar je gratis stock foto’s kunt downloaden:


http://www.freedigitalphotos.net/


http://www.everystockphoto.com/


http://www.rgbstock.com/



Gratis stock foto’s voor je website, doen of niet doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten