dinsdag 10 juni 2014

Schade computercriminaliteit

Er is de laatste tijd steeds vaker sprake van computercriminaliteit. Maar over hoeveel schade gaat het nu eigenlijk? Wereldwijd zou het gaat over een schade van ruim 325 miljard euro. Dit wil zeggen dat er in Europa ruim 150.000 banen verloren kunnen gaan en in de VS nog eens 200.000 banen. Het onderzoek is uitgevoerd door het Centre for Strategic and International Studies (CSIS). Zij hebben onderzoek gedaan in opdracht van beveiliger McAfee. TNO heeft ook meegewerkt aan dit onderzoek.


Cijfers


Alle cijfers die binnen dit onderzoek bekend zijn gemaakt, zijn gebaseerd op schattingen. Er worden wereldwijd wel veel cyberaanvallen gemeld, maar lang niet allemaal. Er wordt hierbij uit gegaan van een vast percentage van het bruto binnenlands product. In Nederland zou het gaan over 1,5%. Dit zou neerkomen op een totaalbedrag van 8,8 miljard euro. Het is een hoog percentage, zeker als het wordt vergeleken met andere ontwikkelde landen. Duitsland scoort echter hoger, zij hebben 1,6% van het bbp. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de VS het hardst is getroffen door computercriminaliteit. Zij hebben hierdoor een schadepost van 0,65% van zijn bbp.


Wat levert het op?


CSIS denkt dat de computercriminaliteit een schadepost oplevert van 15-20% van de waarde van de interneteconomie. Dit zou kunnen betekenen dat het gaat over een omzet die gegenereerd kan worden van twee tot drie biljoen dollar. Het gaat bij de schade namelijk niet alleen over het verlies van gegevens. Er moet ook veel op worden geruimd na een aanval. Er is bijvoorbeeld een Italiaans onderzoek gehouden en bij een datadiefstal zou het daadwerkelijke verlies door de diefstal 875 miljoen dollar zijn. Het opruimen en het herstellen zou bij elkaar ongeveer 8,5 miljard dollar kosten.



Schade computercriminaliteit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten