dinsdag 24 juni 2014

Let op, plaats geen persoonlijke gegevens op het internet

Persoonlijke gegevens horen niet thuis op internet ook niet af en toe “want het zal zo’n vaart niet lopen” nee, NOOIT. Persoonlijke gegevens zijn onder andere het nummer van je paspoort, van je identiteitskaart, van je rijbewijs, van je verzekeringspasjes, het rekeningnummer van je bank- en/of giro. Ook kopieën van dergelijke waardepapieren, codes en wachtwoorden dien je NOOIT door te geven, niet telefonisch of schriftelijk, maar ook niet via internet. De banken waarschuwen je ervoor: “Wij vragen nooit om je bankcode”. Dus krijg je een dergelijke vraag ben dan op je hoede.


 


Meldingen doorgeven


Maak er ook een melding van. Ook wanneer je iets ziet dat erg vreemd of verdacht is tijdens het internetbankieren is het belangrijk dit op te merken, om vervolgens direct te stoppen met de handelingen en om er een melding van te maken bij jouw bank. Indien nodig zal de bank jouw rekening(en) meteen blokkeren.


 


Persoonlijke gegevens


Het woord persoonlijke gegevens geeft zelf al aan dat deze gegevens alleen voor jezelf zijn. Niemand hoeft hier ooit kennis van te nemen. Normaal gesproken zal niemand hier om vragen, Gebeurt dit toch dan zijn de plannen die men ermee heeft meestal niet zuiver. Het is niet voor niets dat het afhalen van een nieuw paspoort of een ander waardepapier door de persoon zelf dient te gebeuren. Wees voorzichtig met het plaatsen van gegevens over jezelf op het internet, ook andere gegevens dan die van waardepapieren horen niet op het internet thuis. Het is niet eenvoudig om je in te denken, als je zelf van goede wil bent, wat anderen met jouw gegevens allemaal kunnen doen. Wees echter niet naïef en lees de berichten hierover.


 


Wat plaats je nog meer niet?


Plaats nooit een bericht dat je op vakantie gaat, een weekend weg bent. Al deze gegevens kunnen door minder goedwillenden gebruikt worden voor duistere praktijken, denk aan het leeghalen van je huis als je afwezig bent. Zoals er vroeger gewaarschuwd werd om geen briefjes op de deur te plakken voor de melkboer dat je 10 dagen geen melk nodig had, zo dien je hiermee ook op het internet om te gaan: plaats hierover geen bericht. Ben daarom extra voorzichtig en let goed op. Berichten worden tegenwoordig erg snel doorgegeven via bijvoorbeeld social media en dit wil je voorkomen!









Let op, plaats geen persoonlijke gegevens op het internet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten