woensdag 25 juni 2014

WordPress verhuizen met de Duplicator plugin

Eenvoudig je WordPress website verhuizen


Het komt misschien niet zo vaak voor, maar het kan maar zo dat je op een gegeven moment je WordPress website moet verhuizen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een nieuw domeinnaam hebt geregistreerd of wanneer je voor een nieuwe hostingpartij gekozen hebt. Maar hoe kun je nu eenvoudig een WordPress website verhuizen?


Vroeger moest je vooral een WordPress website op een ouderwetse manier verhuizen. Hiervoor moet je eerst een database back-up maken, FTP-bestanden downloaden en uploaden en vervolgens veel instellingen aanpassen. Dit was niet altijd even makkelijk en vooral niet voor mensen die weinig verstand hebben van deze zaken. De vraag is natuurlijk of dit niet makkelijker kan?


Gelukkig heb je hiervoor de Duplicator plugin. Deze plugin is gratis te downloaden op in de directory van WordPress.org en het kan je direct veel moeite en hoop tijd schelen. Je maakt een backup van je database en FTP-bestanden. Geef vervolgens aan wat je oude domeinnaam is en wat je nieuwe domeinnaam moet zijn. 


Vervolgens kun je ook de nieuwe database gegevens invoeren, zodat je de bestanden niet meer hoeft aan te passen. Dan downloadt je de twee bestanden en upload je deze naar je FTP en run je het script. Hieronder vindt je stap voor stap hoe je een WordPress website kunt verhuizen met Duplicator.


Stap 1: Setup


Om te beginnen zul je natuurlijk de plugin zelf moeten hebben. Installeer deze vanuit de directory en klik vervolgens in de back-end links op Duplicator. Dan kom je vervolgens op het scherm waar je alle packages ziet, maar in het begin zul je nog geen packages zien. Een package bevat namelijk je volledige WordPress installatie en je gebruikt namelijk de package om je website over te zetten.


Stap 2: Voorbereiding


Maar voordat je verder gaat kun je het beste eerst een back-up maken van je WordPress website, voor het geval dat er iets mis gaat. Daarnaast is het verstandig om alle gegevens van je nieuwe hostingpakket bij elkaar. Maak daarnaast een nieuwe lege database aan.


Stap 3: Package maken


Wanneer je een lege database aan hebt gemaakt en een backup van je huidige website, dan gaat het verhuizen pas beginnen. Klik op Create New en verander eventueel de naam. Deze plugin vervangt automatisch alle oude URL’s zowel in je database als je FTP-bestanden met de nieuwe URL. En dit geldt uiteraard ook voor de gegevens van je MYSQL-database, zodat je dit zelf niet meer hoeft te doen. Klik daarna op installer en vul de juiste gegevens in.


Stap 4: Installeren


Download daarna de beide bestanden Installer en Archive. Installer is eigenlijk niets meer dan een .php-bestand dat je na de installatie weer kunt verwijderen. Archive is een .zip-bestand met de inhoud van je website. Upload beide bestanden naar de lege root van je hosting. Pak de .zip-bestand niet uit! Ga zodra het uploaden klaar is naar www.domeinnaam.nl/installer.php om de laatste stap te voltooien.


Stap 5: Uploaden


Vul hier nu de juiste gegevens in en controleer alles goed na. Daarna zal de plugin vervolgens WordPress installeren, zonder dat je daarbij verdere stappen hoeft te ondernemen. Verwijder het .zip-bestand zodra alles online staat en controleer dan of alles nog werkt. Daarna kun je gewoon inloggen met je oude gebruikersnaam en wachtwoord en is de verhuizing afgerond!


Download hier de Duplicator plugin!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten