maandag 16 juni 2014

Het beslag leggen op een domeinnaam

Het komt vaak genoeg voor dat grote merken of bedrijven vragen stellen over beslaglegging op domeinnamen. Beslaglegging van een domeinnaam is eigenlijk een juridisch instrument om te voorkomen dat een partij geld wegmoffelt, terwijl er bijvoorbeeld nog een schuld openstaat.


Maar wat houdt beslaglegging nu precies in dan? Beslaglegging houdt in dat de rechter op verzoek van een advocaat bepaalt dat er vrees voor verduistering is en daardoor niet mogen afgegeven of verkocht aan een ander. De eiser kan dan weer een procedure starten om te bewijzen dat de eiser het recht heeft op spullen of geld. De eiser weet van het beslag dan zeker dat hij ze zal krijgen wanneer hij wint.


Deurwaarder


Natuurlijk weet je nu dat een domeinnaam geld waard kan zijn. Wanneer iemand nog geld krijgt van de domeinnaamhouder kan via de rechter beslag laten leggen op de domeinnaam. Hierdoor mag het domeinnaam dan niet meer worden verkocht of opgeheven worden. De andere partij zal dan binnen een bepaalde termijn een rechtszaak tegen de domeinnaamhouder starten. In deze rechtszaak wordt dan definitief beslist over de domeinnaam.


Beslaglegging op een domeinnaam is dus mogelijk, terwijl daar in het verleden de nodige discussie over was onder juristen. Vaak werd een domeinnaam geen zaak in de ogen van de wet, maar in de praktijk is dit tegenwoordig geen probleem meer.


Wanneer de rechter de beslaglegging van het domein gerechtvaardigd vindt, dan de eiser een deurwaarder naar SIDN sturen. Een domeinnaam wordt bevroren zodat een overdracht, opheffing of verkoop dan niet meer mogelijk is tot het moment dat de beslag opgeheven wordt. Het verhuizen van de domeinnaam naar een andere registrar is dan nog wel mogelijk.


Een overdracht in gang zetten


Als er iemand niet vrijwillig geen gehoor geeft aan een vonnis, dan kan deze vorm van beslag  afgedwongen worden van hetgeen waar beslag op gelegd wordt. Een onwillige domeinnaamhouder wordt dan verplicht om zijn domeinnaam af te staan. Echter is het vaak handiger in de praktijk om de rechter in het vonnis te bepalen dat de registrar verplicht is om de overdracht in gang te zetten.



Het beslag leggen op een domeinnaam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten