donderdag 19 juni 2014

Tips voor beveiligen computer

Als je om je heen kijkt, merk je op dat je overal computers tegenkomt. De computer kan dan ook in de Nederlandse huishoudens niet meer gemist worden. Veel mensen maken dagelijks gebruik van de computer. Je kunt het gebruiken om brieven te typen, om een e-mail te sturen, om de administratie uit te werken of voor bankzaken. Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen op de computer en ook kinderen maken er vaak gebruik van (thuis en op school). Het is belangrijk dat je beseft dat de veiligheid van je computer van belang is. Als je computer namelijk veilig is, dan voorkom je dat er virussen op de computer komen die schadelijk zijn.


 


Tips voor veiligheid


We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om te zorgen voor een goede veiligheid van je computer. Allereerst is het belangrijk dat je regelmatig een back-up maakt van de belangrijkste bestanden van de computer. Hierdoor kun je voorkomen dat je alles definitief kwijt bent als er wat mis gaat. Een andere tip is dat je het besturingssysteem en de software up to date moet houden. Internetcriminelen kunnen een computer vaak binnendringen doordat gebruikers gebruik maken van oude versies van een besturingssysteem. Daarom moeten update zo snel mogelijk worden geïnstalleerd zodat dit voorkomen kan worden.


 


Netwerk beveiligen


Je wil natuurlijk niet dat vreemden toegang krijgen tot je draadloze netwerk. Om dit te voorkomen is het van belang dat je je netwerk gaat beveiligen. Je kunt je draadloos netwerk controleren om te zien of het veilig is. Als je zelf niet zoveel ervaring hebt met draadloze netwerken, is het verstandig om een expert te laten komen die je netwerk kan beveiligen. Het is hierbij ook aan te raden dat je regelmatig je netwerk laat controleren om te kijken of het nog steeds veilig is, of dat er bijvoorbeeld updates nodig zijn want deze kunnen dan ook direct uit worden gevoerd.


 


Sterke wachtwoorden


Er worden veel wachtwoorden gebruikt, op internet, maar ook om in te loggen op je computer. Het is hierbij van belang dat je sterke wachtwoorden gebruikt. Bij het gebruik van e-mail en internetbankieren zijn sterke wachtwoorden zeker van groot belang. Hoe moeilijker je wachtwoord, hoe lastiger het te kraken is. Je kunt bij sterke wachtwoorden denken aan wachtwoorden met hoofdletters, kleine letters en met speciale tekens. Hierdoor maak je het anderen lastiger om jouw wachtwoord te achterhalen. Gebruik geen standaard wachtwoorden, zoals je geboortedatum, achternaam, namen van de kinderen of huisdieren of je doopnamen. Deze zijn namelijk gemakkelijk te achterhalen.


 


Antivirus installeren


Door een virus kan de computer erg langzaam worden. Dit kan erg vervelend zijn. Een virus kan namelijk gegevens op de computer beschadigen of verwijderen. Soms kan een virus ook een harde schijf wissen en dit moet je voorkomen. Een goed antivirusprogramma is daarbij aan te raden. Er zijn goede programma’s die je hiervoor kunt kopen, maar je kunt ook online je computer scannen, maar zorg er dan wel voor dat je dit regelmatig doet. Dit moet namelijk handmatig worden gedaan en als je dat twee keer in de week doet, kun je het goed in de gaten houden.


 


Firewall installeren


Een firewall is een stuk software waarmee je je computer kunt beveiligen. Je kunt controleren en beheren welke verbindingen tussen jouw computer en internet worden opgezet. Je kunt hierdoor dus zelf bepalen welke verbindingen je toestaat vanaf jouw computer naar het internet en ook omgekeerd. Je kunt altijd een specialist laten komen die voor jou een goede firewall opzet. Je weet dan zeker dat het goed is geregeld en dat de computer optimaal gebruikt kan worden. Het is wel belangrijk dat je weet dat er ook hiervoor regelmatig een controle moet plaatsvinden om te kijken of alles nog goed is ingesteld en anders moet het bij worden gewerkt.


 


Computer met regelmaat controleren


Het controleren van de computer is erg belangrijk. Virussen kunnen namelijk dagelijks binnenkomen via de e-mail maar ook via een download. Je verwacht het misschien niet maar anderen kunnen ook een virus doorsturen zonder dat zij het weten. Als een computer is geïnfecteerd kan het via een e-mail bijvoorbeeld mee worden gezonden en voordat je het weet heb je ook een virus op je computer. Let daarom goed op wat je gaat installeren en wat je gaat downloaden. Twijfel je? Download het dan niet. Zorg dat je je computer sowieso eens per week controleert bijvoorbeeld door het gebruik van goede antivirussoftware.



Tips voor beveiligen computer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten