woensdag 18 juni 2014

Veiligheidstips bij gebruik openbare computer

Als je een openbare computer gebruikt in bijvoorbeeld de bibliotheek of op het vliegveld, is het belangrijk dat je aan de veiligheid van je gegevens denkt. We geven je in dit artikel een aantal tips voor de veiligheid als je een openbare computer gaat gebruiken.


 


Gegevens niet opslaan


Het belangrijkste voor je eigen veiligheid is dat je je aanmeldingsinformatie niet opslaat. Je wil even vlug je e-mail checken voordat je het vliegtuig instapt, geen probleem. Maar zorg er voor dat je gegevens niet blijven staan. Log je altijd uit bij je e-mail en bekijk of dat de automatische aanmeldfunctie niet is aangevinkt. Als deze namelijk actief is kan de volgende gebruiker zo in je e-mail en dat wil je niet.


 


Vertrouwelijke informatie? Blijf bij de computer


Als je even je e-mail wil kijken en je moet even naar de wc of iemand belt je, wis dan je gegevens en log uit. Op het moment dat je de computer onbewaakt achterlaat kunnen anderen aan de pc en vertrouwelijke informatie van jou inzien en gebruiken. Je dient je bij alle programma’s af te melden en alle vensters goed af te sluiten zodat de vertrouwelijke informatie verloren gaat en niet door anderen gebruikt kan worden.


 


Wis je sporen


Het wissen van de sporen is belangrijk. Door Internet Explorer 8 te gebruiken, maak je gebruik van InPrivate navigatie. Er worden dan geen sporen achtergelaten op het web. Maar Internet Explorer houdt wel een databestand bij van je wachtwoorden en van iedere pagina die je bezoekt. Je kunt de functie die wachtwoorden opslaat uitschakelen:


  1. Klik in Internet Explorer op het kopje EXTRA en dan op Internetopties.

  2. Kies Inhoud en dan instellingen. Kies dan automatisch invullen.

  3. Dan klik je op het vinkje in beide selectievakjes die met wachtwoorden te maken hebben, deze zet je nu uit.

 


Kijken er mensen mee?


Het is belangrijk dat je in de gaten houdt of dat er mensen met je meelezen. Als het druk is kan het zijn dat er mensen achter je staan en met je mee lezen op de computer. Let dan goed op wat je doet en zorg dat ze geen vertrouwelijke informatie zien. Kies er desnoods voor om even het nieuws te lezen op een algemene site totdat het minder druk is of de mensen om je heen weg zijn en niet meer mee kunnen lezen.



Veiligheidstips bij gebruik openbare computer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten